tirsdag den 14. januar 2020

Plantehold - naturfaglige overvejselser

Hvad er et frø?

En kerne er et frø, der ligger inde i en frugt eller grøntsag. Frøet indeholder alt det, planten skal bruge for at kunne sætte en lille rod og et skud med de første blade, samt den energi der skal til for at skubbe roden og skuddet gennem frøskallen og ud i omgivelserne.

Hvad er en plante?

Planter er en levende organisme. Langt den overvejende del af planter er kendetegnet ved, at de har grønne blade, stængler og rødder – de fleste planter, laver blomster og frø.
Frøplanter – inddeles i to grupper: 1. nøgenfrøede (fx nåletræer, der danner kogler med nøgne frø). 2. dækfrøede (frøplanter der danner et beskyttende frugtkød eller skal om frøet). Derudover findes der plantegrupper som mosser, bregner, padderokker og ulvefodsplanter – disse formerer sig ved hjælp af vindbårne sporer i stedet for frø.
Helt centralt i planters fysiologi er deres evne til at udføre fotosyntese. Fotosyntese gør planterne i stand til udnytte sollyset til at omdanne kuldioxid og vand til organiske forbindelser som stivelse og sukrose under samtidig udvikling af ilt.

  Plantens opbygning:
Billedresultat for plantens forskellige dele 
Blomstens opbygning og bestøvning:

Billedresultat for plantens forskellige dele

Formeringsformer

  • Bestøvning: det kan være mange forskellige grupper af dyr, vind og i sjældne tilfælde vand, der flytter pollenkornene med sædcellerne fra stønknapperne på én blomst over til støvfanget på en blomst på en anden plante af samme art. 
  • Insektbestøvning: planterne tilbyder på den ene side føde især i form af plantevæv, pollen og nektar til insekterne, der på den anden side fungerer som transport for planternes pollen fra den ene blomst til den anden.
  • Vindbestøvning: ud over de sporebærende planter som mosser, padderokker og bregner, som er afhængige af vind til at bære de millioner af sporer videre, så er store grupper af frøplanter tilpasset vindbestøvning. Det gælder først og fremmest alle nåletræer, der udviklingsmæssigt har deres oprindelse længere tilbage i tiden end blomsterplanter.
  • Frø og frøspredning: To former fx vindspredning, som ved nøgenfrøede planter (nåletræer), her er spredningsmekanismen en tilpasning til vinden som spredningsagent. Selvspredning er en mekanisme, hvor planten selv er i stand til at kaste frøet væk fra moderplanten (fx spring-balsamin og skovsyre).



Kredsløb/økosystem

Hvad er et økosystem? 
Et økosystem handler om samspillet mellem de levende organismer og deres fysiske omgivelser. Et godt økosystem er med til at give rent vand, ilt, bestøvning, mad og medicin. Vores liv afhængige af de naturlige økosystemer.

Sådan ser vores økosystem ud: 


Litteraturliste:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Udviklingsprojekt - opgave 1

Opgave 1 – udviklingsprojekt 1.       Problemstilling: Vi undrer os over at børnehavens udeareal ikke inddrages og benyttes til fle...